Αισθητή αύξηση του τζίρου και των κερδών τους ανακοίνωσαν για το εξάμηνο του 2023 οι εταιρείες του κλάδου κατανάλωσης, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2019, αποτυπώνοντας την άνοδο των τιμών αγαθών και προϊόντων ως συνέπεια των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά παράλληλα ισχυρίζονται ανάκαμψη της οικονομίας και του καταναλωτικού κλίματος, παρά τις προκλήσεις που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα κέρδη των επτά εταιρειών του κλάδου που ανακοίνωσαν οικονομικά αποτελέσματα για το εξάμηνο, ανήλθαν στα €6,1 εκατομμύρια από €4,7 που ήταν το εξάμηνο του 2022, καταγράφοντας τεράστια αύξηση 29,1%.

Ανάλογη αύξηση της κατανάλωσης αποτυπώνεται και για το λιανεμπόριο, όπου ο δείκτης όγκου κύκλου εργασιών αυξήθηκε κατά 7,4% το εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το εξάμηνο του 2022, ενώ είναι αυξημένος κατά 15,5% σε σχέση με το εξάμηνο του 2019. Επίσης, ο Δείκτης Αξίας Κύκλου Εργασιών Λιανικού Εμπορίου αυξήθηκε τον Ιούνιο 2023 κατά 8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τα πιο πάνω στοιχεία καταδεικνύουν την υπερκερδοφορία τόσο του κλάδου κατανάλωσης όσο και του λιανεμπορίου, εν μέσω δυσπραγίας του μέσου καταναλωτή και του μισθοσυντήρητου εργαζόμενου.

Η αύξηση των κερδών τους αποτυπώνει μια πλασματική εικόνα βελτίωσης της οικονομίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιοι απλά βελτιώνουν την τσέπη τους σε βάρος των καταναλωτών και των μισθοσυντήρητων. Τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε η Στατιστική Υπηρεσία στις 19 Οκτωβρίου 2023, καταδεικνύουν μείωση των μέσων απολαβών των υπαλλήλων στην Κύπρο το 2022, οι οποίοι σε πραγματικούς αριθμούς έχουν μειωθεί, παρόλο που ο Διάμεσος μισθός ανήλθε στα €1.701 από €1.606 το 2021, με τις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2022 να βρίσκονται €2.202. Παρόλο δηλαδή ότι σε ονομαστικούς όρους, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές έχουν αυξηθεί κατά 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε πραγματικούς όρους, αποπληθωρίζοντας με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές έχουν μειωθεί κατά 1,2%. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ετήσια μείωση συμβαίνει για πρώτη φορά σε πραγματικούς όρους από το 2014.

Επίσης, το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων (15,4%), σε ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές λαμβάνουν μεταξύ €1.000 και €1.249, το δε 50% των εργαζομένων λαμβάνουν μισθό κάτω των €1500. Οι εργαζόμενοι σε αυτή τη κατηγορία, καλούνται να αντεπεξέλθουν με αυτό το εισόδημα ενώ ο πληθωρισμός και η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων τρέχουν, την ώρα που οι οργανώσεις των εργοδοτών αντιδρούν στην καταβολή της ΑΤΑ η οποία, μετά από 5 χρόνια πλήρους παγοποίησης, δίδεται κουτσουρεμένη στο 66,7% της αξίας της.

Μεσούσης μιας άνευ προηγουμένου ακρίβειας και εξοντωτικού πληθωρισμού, οι εταιρείες σε όλους τους κλάδους ανακοινώνουν υπερκέρδη, η δε Γενική Κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχώς πλεονάσματα. Οι μόνοι που δεν παίρνουν αλλά η θέση τους στην οικονομία αντίθετα υποχωρεί και χειροτερεύει, είναι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό η ΠΟΑΣΟ και οι Συντεχνίες μέλη της θα διεκδικήσουν, μαζί με τις άλλες Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, πλήρη καταβολή της ΑΤΑ και αύξηση σειράς ωφελημάτων.

Εκ του Προεδρείου