Ανακοίνωση

Διεθνές Σεμινάριο στην Κύπρο με θέμα την Εργασία και την Ευημερία των Εργαζομένων

Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργαζομένων (WOW), η συνδικαλιστική οργάνωση Krifa της Δανίας και το Ευρωπαїκό Κέντρο για Ζητήματα Εργαζομένων (ΕΖΑ), σε συνεργασία με την ΠΟΑΣΟ, διοργάνωσαν διήμερο Σεμινάριο στο ξενοδοχείο Sunhall στη Λάρνακα, στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα:

“Η Εργασία είναι περισσότερο από απλά η πράξη: Πώς βελτιώνουμε την ευημερία των εργαζομένων – εν όψει και της αυξανόμενης παρενόχλησης στην εργασία;”

Στο Σεμινάριο απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΟ, κ. Κώστας Ιωάννου, ενώ μεταξύ των ομιλητών/ομιλητριών ήταν και ο Σύμβουλος της Ομοσπονδίας για εργασιακά θέματα, κ. Γιώργος Ασιήκαλης.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Σεμιναρίου, υπάρχουν θέματα στον χώρο εργασίας που εμποδίζουν τους ανθρώπους από το να είναι ικανοποιημένοι επαγγελματικά πράγμα που επηρεάζει αρνητικά και την προσωπική τους ζωή. Γι’ αυτό η εργασία είναι κάτι περισσότερο από απλά η  πράξη την οποία οι άνθρωποι εκτελούν καθημερινά μηχανιστικά. Η εργασία δίνει στον/στην εργαζόμενο/η ικανοποίηση και την αίσθηση ότι ανήκει κάπου. Αν η εργασία δεν τα δίδει αυτά, τότε  υπάρχει πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί.

Η επαγγελματική ικανοποίηση (job satisfaction) είναι ένα είδος ανταμοιβής. Αυτή είναι μια αναγνώριση η οποία όσο και αν ακούγεται αυτονόητη, στην Ευρώπη και όχι μόνο, έχει καθυστερήσει να λάβει τη θέση που της αξίζει στο δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται για τα εργασιακά. Για παράδειγμα δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για την παραγωγικότητα χωρίς να γίνεται ταυτόχρονα αναφορά στην επαγγελματική ικανοποίηση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα τεράστιο οικονομικό όφελος για τις εταιρείες και την οικονομία γενικότερα μέσα από επενδύσεις για την επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων.

Παρότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξηθεί η ικανοποίηση στην εργασία, το οικονομικό κίνητρο, δηλαδή η αμοιβή φαίνεται να μην είναι το πιο σημαντικό. Σημαντικότερα θεωρούνται στοιχεία όπως η αναγνώριση, η εκτίμηση, ο σεβασμός, το αντικείμενο απασχόλησης, το εργασιακό περιβάλλον κ.α.  Στον αντίποδα, υπάρχουν επίσης θέματα που αφαιρούν την ικανοποίηση στην εργασία όπως η παρενοχλητική και επιθετική συμπεριφορά, η οποία μέσα από τα χρόνια φαίνεται να παρουσιάζει αυξητική τάση.

Εκ του Προεδρείου