Λευκωσία, 1η Μαΐου 2024

Ήταν 1η Μάϊου 1886 όταν ξεκίνησαν στο Σικάγο της Αμερικής οι πρώτες μαζικές κινητοποιήσεις με σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο». Την 4η ημέρα, 80.000 εργάτες και εργάτριες από τις 600000 που συμμετείχαν στις απεργίες σε ολόκληρη την χώρα, ξεκίνησαν με τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στην πλατεία Haymarket. Η αστυνομία, όμως, όπως έκανε την εποχή εκείνη σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, πυροβόλησε αδιακρίτως και πολλοί/ες εργάτες/τριες έχασαν τη ζωή τους.

Από το 1889 και κάθε χρόνο, η Πρωτομαγιά είναι αφιερωμένη στους αιματηρούς αγώνες του εργατικού κινήματος για αναγνώριση της αξίας και της αξιοπρέπειας της εργασίας. Από την καθιέρωση του οκταώρου, μέχρι την καθιέρωση της πενθήμερης εργασίας και του δικαιώματος για κοινωνική ασφάλιση  και σύνταξη μετά την αφυπηρέτηση αναρίθμητα είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων σήμερα που οφείλονται στους αγώνες και τις θυσίες των πρωτοπόρων εργατών και εργατριών που αψηφώντας κάθε κίνδυνο και απειλή ξεχύθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στην Κύπρο, η Εργατική Πρωτομαγιά, είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του Συνδικαλιστικού κινήματος από την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Η πρώτη φορά που η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε στην Κύπρο ήταν το 1925, με βασικά αιτήματα το οκτάωρο και τον ελεύθερο και ανεμπόδιστο συνδικαλισμό.

Η ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεν είναι μια ακόμη αργία, είναι η ημέρα που υποκλινόμαστε και τιμούμε όσους και όσες θυσιάστηκαν από τότε και τις δεκαετίες που ακολούθησαν για να διεκδικήσουν και να προασπιστούν μια σειρά από δικαιώματα που σήμερα θεωρούμε πλέον αυτονόητα και μπορούμε ελεύθερα να απολαμβάνουμε.

Από την οικονομική κρίση του 2013 και μετέπειτα η ανάγκη για επαγρύπνηση και προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι περισσότερο από επιτακτική. Δυστυχώς το κεφάλαιο και οι εκπρόσωποι του έχουν αποθρασυνθεί σε τέτοιο βαθμό όπου η απληστία για γρήγορο, εύκολο και αθέμιτο κέρδος, έχει γίνει κοινή πρακτική με αποτέλεσμα να προκληθεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθωρισμού και ειδικότερα στις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, καύσιμα και πρώτες ύλες.

Οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να σταθούν ανάχωμα, να αντισταθούν και προστατέψουν τους/τις εργαζόμενους/ες από τα όσα συμβαίνουν και όσα μερικοί/ες έχουν κατά νου και σχεδιάζουν είναι οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Γι’ αυτό εργαζόμενοι και εργαζόμενες της Κύπρου, οργανωθείτε, συσπειρωθείτε και ενώστε τη φωνή σας με τις φωνές των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

 

Εκ του Προεδρείου