Η 8η Μαρτίου γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο, ως Ημέρα της Γυναίκας, προς τιμή των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η 8η Μαρτίου προτάθηκε το 1910 από την Διάσκεψη Γυναικών ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, η μέρα αυτή φέρεται να καθιερώθηκε αρχικά εις μνήμη των εργατριών που απασχολούνταν στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες έχασαν τη ζωή τους κατά τη βίαιη καταστολή των εξεγέρσεων που είχαν γίνει στις 8 Μαρτίου του 1857, με αίτημα καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες απασχόλησης. 

Τα Ηνωμένα Έθνη, ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το 1975 που κηρύχθηκε ως Διεθνές Έτος Γυναίκας. Το 1977 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη.

Στην Κύπρο, παρότι οι γυναίκες σήμερα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες εντούτοις, η ισότητα και ισοτιμία παραμένουν ζητούμενα. Η ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά για τις γυναίκες που εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα ενώ σε πολλούς χώρους οι επαγγελματικές ευκαιρίες ανέλιξης παραμένουν για τις γυναίκες περιορισμένες  με  πολλά εμπόδια λόγω σεξιστικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων γεγονός που αντανακλάται στην υποαντιπροσώπευση  τους στις υψηλότερες θέσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Το ποσοστό φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο στο γυναικείο πληθυσμό, ενώ οι γυναίκες συνεχίζουν να επιμερίζονται δυσανάλογη ευθύνη και οικονομικό βάρος για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, κάτι το οποίο έχει για τις ίδιες μεγάλο προσωπικό κόστος. 

Η ΠΟΑΣΟ σέβεται και τιμά τις απανταχού γυναίκες και διαβεβαιώνει ότι θα είναι δίπλα τους σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση  μέχρι που το όραμα για ισότητα και ισοτιμία, χωρίς στερεότυπα, διακρίσεις και προκαταλήψεις, να καταστεί πραγματικότητα.

 

Εκ του Προεδρείου
Λευκωσία, 8 Μαρτίου 2023