Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων επιθυμεί να εκφράσει και δημόσια τη στήριξη και συμπαράσταση της στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής.

Ως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δημοσιεύματα, αλλά και την επαφή που είχαμε με τους επικεφαλής της Οργάνωσης, η συνεχιζόμενη απεργία των καθηγητών, του διοικητικού και άλλου προσωπικού της Αγγλικής Σχολής έχει, ως πρωταρχικό στόχο, την προστασία του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στον ελεύθερο και ανεμπόδιστο συνδικαλισμό. Ένα δικαίωμα το οποίο καμία απόφαση οποιασδήποτε διοίκησης και οποιουδήποτε οργανισμού – πόσο μάλλον όταν αυτός ο οργανισμός ανήκει στο κράτος- δεν μπορεί να ακρωτηριάσει, ένα δικαίωμα του οποίου η άσκηση σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας δεν μπορεί να τελεί κάτω από απειλή και εκφοβισμό.

Παράλληλα, εκφράζουμε την ανησυχία αλλά και τον προβληματισμό μας για τη στάση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων (ΤΕΣ) το οποίο έκρινε βεβιασμένα ότι η στάση εργασίας ήταν παράτυπη, χωρίς να δίνει καν τις αναγκαίες εξηγήσεις. Δέον να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το Τμήμα τοποθετείται κατά τρόπο αρνητικό έναντι απεργιακών κινητοποιήσεων υπαλλήλων που υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες. Είχε προηγηθεί η στάση εργασίας των νοσηλευτών μελών της ΠΑΣΥΝΟ (η οποία είναι μέλος της ΠΟΑΣΟ) στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας τον περασμένο Ιούλιο. Και τότε το ΤΕΣ έδωσε δημόσια την εικόνα στην κοινή γνώμη ότι οι νοσηλευτές είχαν προβεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τρόπο παράτυπο. Δεν μπορεί ένα Τμήμα της κυβέρνησης, του κράτους, να κρίνει και να τοποθετείται δημόσια αρνητικά έναντι απεργιακών κινητοποιήσεων, όταν αυτές αφορούν άλλα κυβερνητικά τμήματα, κρατικές υπηρεσίες ή οργανισμούς του δημοσίου, αφού όταν γίνεται αυτό η αντικειμενικότητα και αμεροληψία του τίθενται αυτόματα υπό αμφισβήτηση.

Ο αγώνας των εργαζομένων της Αγγλικής Σχολής μας αφορά όλες και όλους γιατί αφορά στο δικαίωμα του συνδικαλίζεσθε. Και όπως είπε κάποτε ο μεγάλος Αφροαμερικανός ηγέτης, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: «Μια αδικία οπουδήποτε στον κόσμο είναι απειλή για τη δικαιοσύνη σε όλο το κόσμο».

Εκ του Προεδρείου της Π.Ο.Α.Σ.Ο.