Αγαπητοί & Αγαπητές συνάδελφοι,

Καλωσορίσατε στο 55ο Συνέδριο της ΠΟΑΣΟ. Πιο κάτω θα βρείτε τον απολογισμό της δράσης της Ομοσπονδίας για την περίοδο η οποία αρχίζει από τον Μάϊο του 2021 όταν το νυν Προεδρείο ανέλαβε καθήκοντα μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2022.

1. Συναντήσεις/επισκέψεις μελών του Προεδρείου με Συντεχνίες-μέλη και άλλες Οργανώσεις

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που είχαμε θέσει ήταν η πραγματοποίηση συναντήσεων γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με τις συντεχνίες μέλη της Ομοσπονδίας.

Συνάντηση με ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ
Αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΠΟΑΣΟ [Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και ο Αν. Γεν. Γραμματέας] είχε συνάντηση στις 16 Σεπ. 2021 με αντιπροσωπεία της ΣΕΠΑΗΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Σώτο Σάββα και στις 11/10/21 με την ΣΥΒΑΗΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Μάριο Κυριάκου. Η συνάντηση με την ΣΕΠΑΗΚ έγινε στα γραφεία της ΣΕΠΑΗΚ  και με την ΣΥΒΑΗΚ στα κεντρικά Γραφεία της Ομοσπονδίας.  Από τις συναντήσεις δεν προέκυψαν οποιαδήποτε αιτήματα ή εισηγήσεις προς Προεδρείο. Οι συναντήσει ήταν κυρίως για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων επί εργασιακών θεμάτων.

Συνάντηση με ΠΑΣΕ-ΔΗΤΑ
Στις 11 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ΠΑΣΕ-ΔΗΤΑ. Η παρουσία της αντιπροσωπείας του Προεδρείου [Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος] στο χώρο της συντεχνίας κρίθηκε ως ιδιαίτερα επωφελής αφού δόθηκε στα μέλη το μήνυμα ότι η ΠΟΑΣΟ δεν είναι κάτι απρόσωπο αλλά μια Ομοσπονδία, που μπορεί να σταθεί δίπλα στον εργαζόμενο και έχει τους τρόπους να βοηθήσει στη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοτική πλευρά. Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ-ΔΗΤΑ, επεσήμανε ότι το κυριότερο ζήτημα που απασχολούσε τους εργαζόμενους στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας ήταν τα νομοσχέδια για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πώς η ενοποίηση Δήμων θα  επηρεάσει τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων.

Συνάντηση με ΣΥΑΛΚ
Στις 18/11/21 αντιπροσωπεία του Προεδρείου της ΠΟΑΣΟ [Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας] είχε συνάντηση με εκπροσώπους μέλη της ΣΥΑΛΚ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο  Παλιό Λιμάνι Λεμεσού. Τα μέλη της ΣΥΑΛΚ απασχολούν περισσότερο  η επαναφορά  των επιδομάτων βάρδιας και η επανόρθωση της απώλειας που είχαν οι εργαζόμενοι με την παγοποίηση των προσαυξήσεων από το 2012 – 2017.

Συνάντηση με ΠΑΣΥΠΙ
Η ΠΑΣΥΠΙ [Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων] η οποία τυπικά συνεχίζει να υπάρχει και να είναι μέλος αν και χωρίς δράση ή συμμετοχή, ζήτησε να έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία του Προεδρείου. Ανταποκριθήκαμε πρόθυμα και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της κ. Χρύσανθο Χρυσάνθου και τον Αντιπρόεδρο. Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι γίνονται προσπάθειες για ανασυγκρότηση της ΠΑΣΥΠΙ, η οποία αριθμεί γύρω στα 60 μέλη. Η ΠΑΣΥΠΙ είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πιλότων, μέσω της οποίας, όπως μας είπαν, ελέγχονται οι κινήσεις της Τουρκίας για απόκτηση δικαιοδοσίας του εναερίου χώρου της Κύπρου.

Οι Πιλότοι ενημέρωσαν επίσης ότι οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας είναι οργανωμένοι σε ξεχωριστή συντεχνία και έγινε εισήγηση όπως καταβληθεί προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους για ένταξη στην ΠΟΑΣΟ.

Συναντήσεις ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ, ΠΑΣΥΝΟ & ΑΣΔΥΚ
Με ΠΑΣΥΝΟ, ΑΣΔΥΚ και ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ από τις οποίες προέρχεται η ηγεσία της ΠΟΑΣΟ δεν έγιναν οποιεσδήποτε συναντήσεις.

Με την άρση των αυστηρών περιορισμών για την πανδημία, οι επαφές της Ομοσπονδίας επεκτάθηκαν περαιτέρω και έτσι προγραμματίστηκαν και έγιναν επαφές με μια σειρά συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και με τις δύο οργανώσεις των εργοδοτών ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Η καλλιέργεια οικειότητας και η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας πρωτίστως με τις οργανώσεις εκείνες που η Ομοσπονδία μας συναντά συχνά στις συνεδρίες του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος κρίθηκε πως θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής.

Συνάντηση με ΠΕΟ
Στις 17/2/22 αντιπροσωπεία του Προεδρείου [Π. Γεωργίου, Αχ. Χαραλάμπους και Γ. Ασιήκαλη] συναντήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ με τη Γενική Γραμματέα, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στην παρουσία του Εκτελεστικού Γραμματέα της ΠΕΟ Χρίστου Τομπάζου και του Γ.Γ. της ΣΥΔΗΚΕΚ Νίκου Γρηγορίου.  Κατά την εθιμοτυπική συνάντηση ζητήθηκε και έγινε ενημέρωση για τη συνάντηση που η ΠΕΟ είχε με την Υπουργό τον Δεκέμβρη του 2021 σχετικά με το θέμα του ΕΚΜ, του νέου συνταξιοδοτικού σχεδίου και την ΑΤΑ.

Επίσης, η ΠΕΟ αναφέρθηκε σε αποκλίσεις οι οποίες πρέπει να διορθωθούν, όπως τα Συμβόλαια Αορίστου χρόνου, η Αγορά Υπηρεσιών, τα Προσωρινά Συμβόλαια ΟΚΥΠΥ, η μη πλήρωση παγοποιημένων θέσεων και η Αναγέννηση του Συνεργατισμού με τρόπο αποτελεσματικό ενός καινούργιου βιώσιμου μοντέλου.
Η συνάντηση κατέληξε στο ότι η αλληλοενημέρωση πρέπει να συνεχιστεί όπως και η προσπάθεια κοινής δράσης.

Συνάντηση με ΔΕΟΚ
Την ίδια περίοδο, την Άνοιξη 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την ηγεσία της ΔΕΟΚ. Παρόντες εκ μέρους της ΔΕΟΚ ήταν ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος, ο Στέλιος Χριστοδούλου, Αναπλ. Πρόεδρος και τον Αντώνη Αντωνίου, Γραμματέας Οικονομικών και Διοίκησης. Ήταν μια καθόλα χαλαρή και ευχάριστη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα αλληλεγγύης. Επιδείχθηκε προθυμία εκ μέρους της ΔΕΟΚ να βοηθήσουν σε οτιδήποτε έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Οι συνάδελφοι της ΔΕΟΚ δήλωσαν ότι δεν μας βλέπουν ανταγωνιστικά και πως ευελπιστούν στη συνέχιση της καλής συνεργασίας.

Αν και από μέρους μας έγινε επικοινωνία και με άλλες μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις για διευθέτηση συνάντησης, ΣΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, δεν υπήρξε, δυστυχώς, από μέρους τους, η ανάλογη ανταπόκριση.

Ο κύκλος των επαφών μας συνεχίστηκε με οργανώσεις που είναι στην αντίπερα όχθη σε ότι αφορά τα εργασιακά.

Συνάντηση με ΟΕΒ 
Στις 22 Ιουνίου 2022 αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣΟ [Κ. Ιωάννου, Π. Γεωργίου και Γ. Ασιήκαλης] μετέβη στα γραφεία της ΟΕΒ όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της, κ Αντώνη Αντωνίου, και Γενικό Διευθυντή, τον κ. Μιχάλη Αντωνίου. Κατά τη συνάντηση, έγινε μια σύντομη εισαγωγή για γνωριμία των δυο πλευρών και ενημέρωση για τις συντεχνίες-μέλη της ΠΟΑΣΟ.  Ακολούθησε συζήτηση για διάφορα θέματα όπως το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος και η συμπεριφορά της συνδικαλιστικής πλευράς στην καλή και ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, η νομική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, η ανάγκη προσφοράς καλύτερων μισθών και όρων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, η ανάγκη θέσπισης Εθνικού Κατώτατου Μισθού, η έλλειψη νοσηλευτών και η επαρκής στελέχωση των Νοσοκομείων κλπ.

Συνάντηση με ΚΕΒΕ
Στις 13 Ιουλίου 2022, αντιπροσωπεία του Προεδρείου [Κ. Ιωάννου και Γ. Ασιήκαλης] συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΒΕ κ Μάριο Τσιακκή και τον Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων κ. Αιμίλιο Μιχαήλ. Κατά την συνάντηση, θίξαμε το γεγονός ότι το ΚΕΒΕ όπως και η ΟΕΒ συχνά, πυκνά επιτίθενται στους  δημοσίους και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους είτε επικρίνοντας τους για την αποδοτικότητα τους, είτε χαρακτηρίζοντάς τους υπεραμειβόμενους ή/και προνομιούχους.  Ο κ. Τσιακκής ανέφερε ότι τα παράπονα των μελών είναι ότι υπάρχει μια κρατική μηχανή που δυσλειτουργεί λόγω γραφειοκρατίας παρόλο που ο κρατικός τομέας διαθέτει από τα καλύτερα στελέχη. Σε παρατήρηση του Προέδρου ότι δεν φταίνε οι λειτουργοί αλλά οι προϊστάμενοι τους, οι οποίοι δεν ενεργούν σωστά, έγινε εισήγηση του κ. Τσιακκή να βγούμε προς τα έξω και να κατηγορήσουμε την κυβέρνηση για την κατάσταση αυτή και τους λόγους των προβλημάτων. Αναφέραμε ότι κάποιες δυνατές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις βγαίνουν και καταγγέλλουν τα κακώς έχοντα πχ. Συντεχνίες της ΑΗΚ που μίλησαν και κατηγόρησαν τη Ρυθμιστική Αρχή για την τιμή του ρεύματος.

Πέραν των πιο πάνω συναντήσεων προσωπικές επαφές έγιναν και με άλλες οργανώσεις εργαζομένων στα πλαίσια του στόχου που είχαμε θέσει για διεύρυνση και αύξηση των συντεχνιών που ανήκουν στην ΠΟΑΣΟ. Υπάρχουν σήμερα αρκετές μικρές διάσπαρτες συνδικαλιστικές οργανώσεις μετέωρες και ασύνδετες μεταξύ τους, οι οποίες επειδή δεν θέλουν να χρωματιστούν κομματικά ή πολιτικά επιλέγουν συνειδητά να μην ανήκουν είτε στη ΣΕΚ, την ΠΕΟ ή τη ΔΕΟΚ. Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις συντεχνίες μπορούμε να προσφέρουμε μια μεγαλύτερη στέγη, να ενώσουμε τη φωνή μας μαζί τους και να γίνουμε όλοι μαζί πιο ισχυροί μιας και στον πυρήνα τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων είναι κοινά.

Συνάντηση με την ESSA (Συντεχνία Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής)
Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν γίνει από το προσωπικό στην Αγγλική σχολή, ήρθαμε σε επαφή και διευθετήσαμε συνάντηση στις 17/2/22 με την Πρόεδρο και τη Γραμματέα της συντεχνίας του προσωπικού της σχολής. Στη συνάντηση έγινε αναφορά στο ιστορικό, τον ρόλο, το όραμα και τη δράση της ΠΟΑΣΟ, τον στόχο και την προσπάθειά μας για ένταξη μικρών συντεχνιών κάτω από την ομπρέλα της Ομοσπονδίας μας, χωρίς αυτές να χάνουν την αυτονομία τους. Εξηγήσαμε επίσης τα οφέλη που η ΠΟΑΣΟ προσφέρει φωνή και δυναμική στις μικρές συντεχνίες χωρίς να χάνουν την ανεξαρτησία τους. Έγινε αναφορά για την συμμετοχή μας στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και τη συμμετοχή μας στην World Organization of Workers.

Συνάντηση με τη Συντεχνία Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Intercollege
Στη συνεχεία και με αφορμή μια παρουσίαση σχετικά με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης που είχε κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Συντεχνίας του Προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Intercollege διευθετήσαμε  συνάντηση με τον Πρόεδρο της συντεχνίας, κ. Νίκο Τριμικλινιώτη, με σκοπό την ένταξη τους στην Ομοσπονδία μας. Η συνάντηση υπήρξε φιλική και ιδιαίτερα εποικοδομητική. Ο συν. Ν. Τριμικλινιώτης ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της συντεχνίας του για την επαφή του μαζί μας και τα οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν και μας κάλεσαν να μιλήσουμε στη Γενική Συνέλευση τους, στις 6/6/22, όπου θα λάμβαναν απόφαση κατά πόσο θα ενταχθούν ή όχι στην ΠΟΑΣΟ.

Εν τέλει, η ΓΣ των μελών της συντεχνίας του προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / Intercollege ενέκρινε την εισήγηση που υπέβαλε το ΔΣ για ένταξη στην ΠΟΑΣΟ και από τον Οκτώβριο 2022 η εν λόγω συντεχνία είναι μέλος της Ομοσπονδίας μας με μια θέση στο Προεδρείο.

Συνάντηση με ΔΕΔΕ
Μέσω του συν. Τριμικλινιώτη διευθετήθηκε και πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΟΑΣΟ με τον Πρόεδρο της ΔΕΔΕ [Συντεχνίας Διδακτόρων και Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας] κ. Χρίστο Χ’ Ιωάννου, με σκοπό την ένταξη της στην ΠΟΑΣΟ. Παρότι η επαφή μας έγινε τον περασμένο Αύγουστο έκτοτε δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με την ένταξη τους.

Συνάντηση με τον Σύνδεσμο Πυροσβεστών
Ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην Ομοσπονδία μας επέδειξε ο νεοϊδρυθής Σύνδεσμος Πυροσβεστών, μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για διαχωρισμό του πυροσβεστικού σώματος από την Αστυνομία. Οι συνάδελφοι πυροσβέστες ζήτησαν γραπτή πρόταση σχετικά με το τι μπορεί η Ομοσπονδίας μας να τους προσφέρει κάτι που πράξαμε. Εν τέλει, όπως πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, επέλεξαν να ενταχθούν στην ΠΑΣΥΔΥ.

Συνάντηση με ΑΣΤΕΠ-ΑΗΚ
Στις 23/6/22 κατόπιν δικής τους παράκλησης συναντηθήκαμε με αντιπροσωπεία της ΑΣΤΕΠ-ΑΗΚ, μιας νεοϊδρυθείσας συντεχνίας στην ΑΗΚ. Σκοπός ήταν η γνωριμία και η βολιδοσκόπηση από μέρους τους της προοπτικής ένταξης της ΑΣΤΕΠ-ΑΗΚ στην ΠΟΑΣΟ. Αφού ενημερώσαμε για το ιστορικό, το ρόλο και τους σκοπούς της Ομοσπονδίας και ακούσαμε από πλευράς των συναδέλφων τους λόγους που αποφάσισαν να ιδρύσουν μια νέα συντεχνία σε ένα οργανισμό όπου υπάρχουν ήδη τέσσερις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αναλάβαμε να εξετάσουμε προκαταρκτικά την πιθανότητα ένταξης τους σε συνεννόηση όμως με τις δύο υφιστάμενες συντεχνίες μέλη της ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ.

Στο πλαίσιο αυτό συναντηθήκαμε στις 28/7/22 με τους Προέδρους των δύο συντεχνιών-μελών μας, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, στα γραφεία τους στην ΑΗΚ. Μετά από αρκετή συζήτηση η εισήγηση που υποβλήθηκε ήταν όπως η ένταξη της ΑΣΤΕΠ-ΑΗΚ στην ΠΟΑΣΟ αναμένει μέχρι να κριθεί η συμπεριφορά των μελών της και η συνδικαλιστική της κουλτούρα.   Η εισήγηση μεταφέρθηκε στο Προεδρείο το οποίο στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε να παρακολουθεί τη συνδικαλιστική συμπεριφορά της νέας Συντεχνίας για ένα 6μηνο και επανεξετάσει το θέμα για λήψη τελικής απόφασης.

Συνάντηση με Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σχετικά με τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό
Τον Ιούλιο αντιπροσωπεία του Προεδρείου [Κ. Ιωάννου, Π. Γεωργίου και Γ. Ασιήκαλης] είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας. Πρώτο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η μη πρόσκλησή μας στις συναντήσεις για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.  Ο Υπουργός απάντησε πως ο βασικός λόγος που δεν προσκληθήκαμε μαζί με τις άλλες οργανώσεις ήταν γιατί δεν είμαστε τακτό μέλος του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, αλλά παρατηρητές και επίσης γιατί η θέσπιση ΕΚΜ δεν επηρεάζει τα μέλη μας.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Υπουργό να μας ενημερώσει για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση.  Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην προκάτοχό του η οποία φρόντισε να κάνει αναλογιστική μελέτη σε σχέση με τον ΕΚΜ και ότι από τον Σεπτέμβριο 2021 είχε ξεκινήσει διαβουλεύσεις και επαφές. Μας δήλωσε δε ότι αρχές του Σεπτέμβρη 2022 θα είχε την τελική του πρόταση προς ανακοίνωση σχετικά με τον ΕΚΜ, ο οποίος δεν θα ήταν όπως είπε πιο κάτω από 924-940 ευρώ.

2. Εργοδότηση Λειτουργού Ομοσπονδίας

Επειδή οι υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από την λειτουργία μιας οργάνωσης όπως η ΠΟΑΣΟ είναι πολλές και επειδή όλα τα μέλη σχεδόν του Προεδρείου έχουν πλήρη απασχόληση και αφιερώνουν το χρόνο τους στα της οργάνωσης εθελοντικά, αποφασίστηκε όπως προχωρήσουμε στην πρόσληψη έμμισθου Λειτουργού με μερική απασχόληση (20 ώρες/βδομάδα) σε πρώτη φάση, ο οποίος θα καλύπτει τις καθημερινές υποχρεώσεις και ανάγκες της Ομοσπονδίας. Για παράδειγμα την παρακολούθηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, την ετοιμασία σημειωμάτων, τη διεξαγωγή μελετών, την εκπροσώπηση της οργάνωσης σε συναντήσεις ή σώματα όπως το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα κλπ. Ως εκ τούτου, ετοιμάστηκε Σχέδιο Υπηρεσίας, δημοσιεύθηκε η θέση και ορίστηκε Επιτροπή για τη διαλογή. Η απόφαση του Προεδρείου μετά από εισήγηση της Επιτροπής ήταν η πρόσληψη του συν. Γιώργου Ασιήκαλη ο οποίος εκπροσωπεί στο Προεδρείο της ΣΕΠΑΗΚ και κατέχει τη θέση του Αν. ΓΓ της Ομοσπονδίας. Ο συν. Ασιήκαλης είναι προσοντούχος με πολυετή πείρα σε εργασιακά θέματα. Αφυπηρέτησε από θέση Διευθυντή στην ΑΗΚ και για να εργαστεί κοντά μας έλαβε άδεια από την Ειδική Επιτροπή Παραχώρησης Άδειας για Εργασία πρώην κρατικών υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

3.Υπογραφή της Νέας Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021-27

Στις 15 Απριλίου 2022, σε ειδική τελετή στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο Πρόεδρος υπέγραψε, εκ μέρους της ΠΟΑΣΟ, μαζί με άλλους κοινωνικούς εταίρους τη Στρατηγική της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, η οποία καλύπτει τα έτη 2021-2027. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της μ. Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εκπροσώπων των οργανώσεων που συμμετέχουν στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας.

4.Συμμετοχή στις συνεδρίες του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος

Ο Πρόεδρος ή/και άλλα μέλη του Προεδρείου συμμετείχαν σε 5 συνεδρίες του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, τρεις υπό την προεδρεία της εκλιπούσας Υπουργού και δύο υπό τον νυν Υπουργό Ε&ΚΑ, κ. Κούσιο. Το Σώμα πραγματεύτηκε θέματα όπως ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, η Προστασία της Μητρότητας, η Τηλεργασία,  Ο περί Αδειών (Πατρότητας, Γονική, Φροντίδας, Ανωτέρας Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμος του 2022, Ο Περί Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Νόμος 2022, Νομοσχέδιο περί Αφερεγγυότητας του Εργοδότη και η Επιδότηση Φροντίδας κ.α.

5.Εκπροσώπηση της ΠΟΑΣΟ στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

Από τον Ιούνιο η ΠΟΑΣΟ είχε τη δυνατότητα να μετέχει σε όλες τις συζητήσεις νομοσχεδίων που αφορούν Εργασιακά και Κοινωνικοοικονομικά Θέματα στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού καθώς και στην ΚΕ Μεταφορών και Επικοινωνιών. Την εκπροσώπηση μας σε τακτική βάση ανέλαβε ο συν. Αν. ΓΓ, Γ. Ασιήκαλης.

Θέματα που συζητήθηκαν στα οποία η ΠΟΑΣΟ τοποθετήθηκε  τόσο γραπτώς όσο και προφορικά περιλαμβάνουν:

  • Οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων για ΕΕΕ και του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων.
  • Τροποποίηση του περί Μητρότητας νόμου
  • Ο περί Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών θέσεων στο Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα Νόμος
  • Η ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων
  • Ο περί προστασίας των Μισθών Νόμος  του 2022
  • Η Τηλεργασία
  • Η τροποποίηση του Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου για να καλύψει το επίδομα ασθένειας για τις ηλικίες 63-65 που δεν έχουν επιλέξει πρόωρη σύνταξη
  • Το νέο Συνταξιοδοτικό Σχέδιο των Κρατικών Υπαλλήλων και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
  • Ο περί Αδειών (Πατρότητας, Γονικής Φροντίδας, Ανώτερης Βίας) και Ευέλικτων Ρυθμίσεων Εργασίας για την Ισορροπία μεταξύ Επαγγελματικής και Ιδιωτικής Ζωής Νόμος
    Κλπ.

6.Συμμετοχή στο Συνέδριο της WOW και τους εορτασμούς για τα 100χρόνα της WOW (31/5-3/6/22)
Μεταξύ της 31ης Μαΐου και 3 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα 100χρονα της WOW στη Βιέννη. Την οργάνωση μας εκπροσώπησε ο Αν. ΓΓ, Γ. Ασιήκαλης. Όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από την WOW με επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


7.Εισηγήσεις ΠΟΑΣΟ για Φορολογική Μεταρρύθμιση

Κατόπιν πρόσκλησης από το Υπουργείο Οικονομικών, ως ΠΟΑΣΟ ετοιμάσαμε δέσμη προτάσεων για τη Φορολογική Μεταρρύθμιση.  Προσχέδιο του εγγράφου που είχαμε ετοιμάσει κυκλοφόρησε σε όλες τις συντεχνίες μέλη και στο τελικό κείμενο που αποστείλαμε  στον Υπουργό Οικονομικών λήφθηκαν υπόψη οι σχετικές εισηγήσεις.

8.Κώδικας Αρχών ΠΟΑΣΟ

Με πρωτοβουλία του Αν. ΓΓ, ετοιμάστηκε και υποβλήθηκε έγγραφο, το οποίο κωδικοποιεί τις αρχές και διαδικασίες της Ομοσπονδίας. Ο Κώδικας αυτός θα τεθεί ενώπιον του Παγκυπρίου Συνεδρίου για έγκριση ώστε να καταστεί δεσμευτικός για όλες τις οργανώσεις-μέλη.

9.Έγγραφο με θέμα Πλεονεκτήματα από ένταξη στην ΠΟΑΣΟ

Επίσης ετοιμάστηκε έγγραφο το οποίο αποκρυσταλλώνει και καταγράφει τα πλεονεκτήματα που έχουν οι οργανώσεις-μέλη της ΠΟΑΣΟ. Το έγγραφο αυτό θα είναι διαθέσιμο μέσω της ιστοσελίδας σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΠΟΑΣΟ.

10.Ένταξη στην Κοινωνική Συμμαχία του ΓΕΣΥ

Μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος, η ΠΟΑΣΟ έγινε δεκτή στην Κοινωνική Συμμαχία για το ΓΕΣΥ. Σκοπός της Συμμαχίας είναι η διασφάλιση και βελτίωση της κοινωνικής αυτής κατάκτησης, η οποία δυστυχώς συνεχίζει ακόμη να δέχεται πόλεμο από καλά οργανωμένα και διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα. Η ΠΟΑΣΟ συμμετείχε σε διαδικτυακές συνεδρίες της Κοινωνικής συμμαχίας, η οποία πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για ανάκληση του διορισμού του κ. Αγαθαγγέλου, Προέδρου του ΠΙΣ, από το ΔΣ του ΟΑΥ.
Πρόσφατα αποστείλαμε στον Επικεφαλής αλλά και στις υπόλοιπες οργανώσεις μέλη, επιστολή με σειρά προτάσεων που έχουμε σχετικά με τα προβλήματα που ταλανίζουν το σύστημα υγείας και τους τρόπους που θα μπορούσαν να τύχουν χειρισμού.

11.Ένταξη στην Πρωτοβουλία για κατάργηση του 12% στις πρόωρες Συντάξεις

Κατόπιν γραπτής πρόσκλησης από την Γενική Γραμματέα της ΠΕΟ, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας για Κατάργηση του 12% στις Πρόωρες Συντάξεις, η ΠΟΑΣΟ εντάχθηκε και σε αυτό το σχηματισμό αφού θεωρούμε πως η επιβολή του ήταν ακόμη μια πράξη ετεροβαρούς επιμερισμού του κόστους της τραπεζικής κρίσης του 2013 στους εργαζόμενους.

12.Συναντήσεις με υποψηφίους Προέδρους

Η οργάνωση μας μερίμνησε και απέστειλε έγκαιρα επιστολή στους τέσσερις (με βάση τις δημοσκοπήσεις) υποψηφίους των προεδρικών εκλογών, με σκοπό τη διευθέτηση προσωπικών συναντήσεων. Στην επιστολή καταγράφονταν τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την Ομοσπονδία και σκοπός ήταν μετά από κάθε συνάντηση η ενημέρωση των μελών για τις θέσεις των υποψηφίων. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 17/10/22 στα γραφεία της Ομοσπονδίας με τον κ. Αχιλλέα Δημητριάδη ενώ, ακολούθησε, στις 7/12/22, συνάντηση με τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, στο χώρο του επιτελείου του. Μαζί μας επικοινώνησαν από το επιτελείου του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για συνάντηση με εκπρόσωπο του, τον κ. Ν. Τορναρίτη, αλλά διευκρινίσαμε ότι η επιθυμία μας είναι να συναντηθούμε με τον ίδιο τον υποψήφιο. Μέχρι σήμερα δεν έχει οριστεί συνάντηση με τον κ. Αβέρωφ. Αντίστοιχα δεν ορίστηκε ακόμη συνάντηση ούτε με τον κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, όμως είμαστε σε επαφή με τα επιτελεία τους.

13.Άλλες Ενέργειες / Δράσεις 

Πέραν των πιο πάνω δράσεων το χρόνο που παρήλθε η ΠΟΑΣΟ προχώρησε στην έκδοση ανακοινώσεων ή/και δελτίων τύπου αναφορικά με σειρά θεμάτων που είτε αφορούσαν, είτε επηρέαζαν μέλη της ή ήταν ζητήματα ύψιστης εργασιακής και κοινωνικοοικονομικής σημασίας. Σταχυολογώ τα σημαντικότερα:

Δελτίου τύπου συμπαράστασης στην ΠΑ.ΣΥ.ΝΟ. σε σχέση με τη διαφορά της με τον Υπουργό Υγείας 
Η ΠΟΑΣΟ, καταδίκασε με Δελτίο Τύπου την στάση του Υπουργού Υγείας και εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή της προς την ΠΑΣΥΝΟ να κατέλθει σε προειδοποιητική απεργία καθώς και την πρόθεσή της για κλιμάκωση των μέτρων, σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Υγείας να διατάξει έρευνα εναντίον δύο νοσηλευτών των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών, αγνοώντας επανειλημμένες καταγγελίες της συντεχνίας για παραλείψεις της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και του ΟΚΥΠΥ.

Δελτίο τύπου συμπαράστασης στους Εκπαιδευτικούς των απογευματινών/βραδινών προγραμμάτων του ΥΠΠΑΝ  

Η ΠΟΑΣΟ με Δελτίο Τύπου εξέφρασε την συμπαράσταση και την στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα απογευματινά και βραδινά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η ΠΟΑΣΟ τάχθηκε εναντίον της εργοδότησης εκπαιδευτικών με τη μορφή της αγοράς υπηρεσιών, εφόσον τέτοια απασχόληση καταργεί τη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου και υποχρεώνει τον εργαζόμενο να καταβάλλει πολλαπλάσιες εισφορές στο ΤΚΑ και στο ΓΕΣΥ, στερώντας του άλλα ωφελήματα που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Η ΠΟΑΣΟ, στα πλαίσια έμπρακτης στήριξης των συναδέλφων εργαζομένων, κατέθεσε στο ταμείο των απεργών οικονομική εισφορά.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα της Συντεχνίας του προσωπικού της Αγγλικής Σχολής

Η ΠΟΑΣΟ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους της Αγγλικής Σχολής και καταδίκασε το κλίμα εκφοβισμού και δίωξης του συνδικαλισμού που έχει δημιουργηθεί, και τη μεθόδευση της απόλυσης 13 μελών του προσωπικού και πειθαρχικής δίωξης τριών συνδικαλιστριών, οι οποίες στοχοποιήθηκαν επειδή ως εκπρόσωποι των εργαζομένων υπέβαλαν καταγγελίες κατά του Διευθυντή. Η ΠΟΑΣΟ εκπροσωπήθηκε από τον Αν. ΓΓ σε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 27 Ιουνίου και μίλησε στα μέλη της Συντεχνίας, συνυπογράφοντας επίσης επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλώντας τον να παρέμβει για αποκατάσταση της ομαλότητας στην Σχολή.
Σε  μια άσχημη εξέλιξη των πραγμάτων τον περασμένο Αύγουστο, όταν το ΔΣ της Σχολής αποφάσισε να απολύσει τις 3 συνδικαλίστριες, η ΠΟΑΣΟ συνυπόγραψε ψήφισμα απαιτώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ανακληθεί η απόλυση των τριών αξιωματούχων της Οργάνωσης Προσωπικού Αγγλικής Σχολής. Ο Πρόεδρος και ο Αν. ΓΓ συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή για την απόλυση των 3 συνδικαλιστριών.

Ανακοίνωση για στήριξη των Συντεχνιών της ΑΗΚ
Η ΠΟΑΣΟ στήριξε τις Συντεχνίες της ΑΗΚ για φθηνότερο ρεύμα με ανακοίνωση Τύπου, με αφορμή ανακοινώσεις των συντεχνιών της ΑΗΚ όπου εξέφρασαν έντονη ανησυχία και προβληματισμό για δύο προσχέδια αποφάσεων της ΡΑΕΚ, τα οποία παρεμποδίζουν την ΑΗΚ να ανταγωνιστεί, επί ίσοις όροις, στην Αγορά Ηλεκτρισμού οδηγώντας την στην κατάρρευση και αφετέρου, οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του ηλεκτρισμού. Ανησυχώντας  ότι στόχος της ΡΑΕΚ δεν είναι η δημιουργία μιας «ανταγωνιστικής» αγοράς για μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού αλλά η μεγιστοποίηση του κέρδους των ιδιωτών παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΠΟΑΣΟ εξέφρασε ανησυχία και στήριξη των προσπαθειών για φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και κάλεσε την  Πολιτεία να παρέμβει προς την ΡΑΕΚ ώστε να σταματήσει να παρεμβάλει εμπόδια στην ΑΗΚ για παροχή φθηνότερου ηλεκτρισμού.
Μετά την λήψη μέτρων από μέρους των τεσσάρων συντεχνιών της ΑΗΚ για τα προβλήματα που απασχολούν εδώ και μια τριετία των οργανισμό χωρίς να βρίσκουν λύση, η ΠΟΑΣΟ εξέδωσε ανακοίνωση συμπαράστασης επισημαίνοντας ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν έχουν οποιαδήποτε άλλη επιδίωξη ή σκοπό παρά την μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού και την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

Ανακοίνωση της ΠΟΑΣΟ για την τοποθέτηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ΑΤΑ
Η ΠΟΑΣΟ με ανακοίνωσή της εξέφρασε την διαφωνία της για την λανθασμένη τοποθέτηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ΑΤΑ, το οποίο παραπλανητικά υποστηρίζει ότι «αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα και ασκεί διττή πίεση στα δημόσια έξοδα μέσα από την αύξηση του μισθολογίου και την ανάγκη για αντισταθμιστικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής».
Η ΠΟΑΣΟ επεσήμανε ότι το θέμα της ΑΤΑ είναι θέμα εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης και διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και όχι άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής. Υπενθύμισε ότι η αξία της ΑΤΑ έγκειται στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, αφού με την διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, επιτρέπει στον μισθωτό να απολαμβάνει ένα επίπεδο ζωής το οποίο συντείνει στην εργατική ειρήνη, αποφεύγοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις με όλα τα αρνητικά που συνεπάγονται.
Τέλος, η ΠΟΑΣΟ τόνισε ότι εφόσον επηρεάζεται η αγοραστική αξία των μισθών όλων των εργαζομένων, εξυπακούεται ότι η παραχώρηση της ΑΤΑ για αποκατάσταση όλων των μισθών είναι αναγκαία για σκοπούς κοινωνικής δικαιοσύνης, ως οριζόντιο μέτρο.

Ανακοίνωση για το ύψος του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και την απουσία σημαντικών δικλείδων για αποτελεσματική εφαρμογή του
Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για εφαρμογή Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ) από 1.1.2023, όπως έχει διατυπωθεί στο Διάταγμα του Υπουργού, δυστυχώς έχει διαψεύσει τις προσδοκίες για διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς μισθού διαβίωσης των πιο ευάλωτων ομάδων εργαζομένων και γι΄αυτό, η ΠΟΑΣΟ προέβηκε σε ανακοίνωση για το θέμα.
Πέρα από την θετική εξέλιξη ότι θεσμοθετείται ένας κατώτατος μισθός, που σηματοδοτεί μια εποχή έναρξης της ρύθμισης των προσπαθειών για διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου εισοδήματος για τους εργαζόμενους, αρχίζει νέος αγώνας ώστε το ύψος του κατώτατου μισθού να ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν απανωτά η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα την σημαντική απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών.
Από το Διάταγμα του Υπουργού απουσιάζουν βασικές παράμετροι, απαραίτητες για να διασφαλίσουν την αξιοπρέπεια της εργασίας και την κοινωνική προστασία των χαμηλόμισθων εργαζομένων, οι οποίοι δεν έχουν την προστασία ενός συνδικαλιστικού φορέα ή μιας συλλογικής σύμβασης. Απουσιάζει ο καθορισμός ωριαίου κατώτατου μισθού, με αποτέλεσμα οι εργοδότες να έχουν την ευχέρεια να αλλοιώσουν τον κατώτατο μισθό και απουσιάζει η δεδηλωμένη πρόθεση της εκλιπούσας Υπουργού Εργασίας “όπου υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις με ψηλότερους κατώτατους μισθούς, αυτοί θα υπερισχύουν”, δημιουργώντας κινδύνους για τους υφιστάμενους κατώτατους μισθούς. Η εξαίρεση από τον ΕΚΜ των εργαζομένων κάτω των 18, δίδει την ευκαιρία στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους νέους με το πρόσχημα της προσωρινής εργασίας, πληρώνοντας εξευτελιστικούς μισθούς!