ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τελευταια Ενημερωση:

Ημέρα μνήμης και τιμής η 1η Μαΐου για τους Εργαζόμενους και τα Συνδικάτα 

Το Προεδρείο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ) τιμά και φέτος τους αγώνες της εργατικής τάξης και τους απεργούς του Σικάγο του 1886, οι οποίοι διεκδικούσαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και στέλνει σε όλους τους εργαζόμενους του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα μηνύματα συστράτευσης και αλληλεγγύης.

Δεκαετίες εργασιακής ειρήνης έχουν διασαλευτεί λόγω της άτεγκτης στάσης της εργοδοσίας στο θέμα της ΑΤΑ και της μέχρι πρότινος απροθυμίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να ασκήσει σωστά τον μεσολαβητικό του ρόλο αλλά και της στάσης της κυβέρνησης, ως ο μεγαλύτερος εργοδότης, να λάβει εκείνες τις αποφάσεις που όφειλε ώστε να τερματιστεί η παρατεταμένη στοχοποίηση και θυματοποίηση των εργαζομένων ως η μόνη λύση για τα υπαρκτά αλλά και ανύπαρκτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Η φτωχοποίηση των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών τάξεων, η οποία ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια έχει ενταθεί περισσότερο με την άκρατη αύξηση του πληθωρισμού η οποία προέρχεται κυρίως από την επιχειρηματική απληστία με την αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων και τις πεπαλαιωμένες και κοινωνικοοικονομικά λανθασμένες πολιτικές συνταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για συνεχή διαδοχική αύξηση των δανειστικών επιτοκίων προς καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η αύξηση των οικονομικών ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια είναι τρομακτική.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην Κύπρο είναι τα ίδια ή πανομοιότυπα με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις πλείστες χώρες ανά το παγκόσμιο με αποτέλεσμα να γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μεγάλων και μαχητικών κοινωνικών κινητοποιήσεων στην Γαλλία, στη Γερμανία,  στην Αγγλία, στο Βέλγιο κ.ά.

Οι συνθήκες εργασίας και οι όροι απασχόλησης υποχωρούν συνεχώς τόσο στον τόπο μας όσο και παγκοσμίως. Ο αγώνας που διεξάγεται είναι άνισος. Μια οικονομική και πολιτική ελίτ έχει συγχρονιστεί και συμπορεύεται προσπαθώντας να καθυποτάξει και να επιβάλει τους δικούς της όρους.  Η συσπείρωση γύρω από το συνδικαλιστικό κίνημα είναι η μόνη οδός προκειμένου να αποκατασταθούν οι ισορροπίες και ο  αγώνας να καταλήξει προς όφελος των εργαζομένων. 

Εκ του Προεδρείου